Приказ основних података о документу

Korelativni odnosi između nekih pokazatelja kvaliteta svinjskih trupova u nekonvencionalnim uslovima držanja

dc.creatorKosovac, Olga
dc.creatorŽivković, Branislav
dc.creatorSmiljaković, Tatjana
dc.creatorRadović, Čedomir
dc.date.accessioned2018-12-14T14:51:47Z
dc.date.available2018-12-14T14:51:47Z
dc.date.issued2009
dc.identifier.issn1450-9156
dc.identifier.urihttp://r.istocar.bg.ac.rs/handle/123456789/210
dc.description.abstractMajor qualitative parameters of Landrace pig carcasses are presented in this paper. Phenotypic correlation between carcass quality indices and meat yield of carcass sides was investigated. Fatteners included in this research (117) were reared in non-conventional conditions, on deep litter, and as litter straw was used. Meat yield of pig carcass sides was evaluated on the slaughter line using the 'two point' method (Džinić et al. 2004) and mathematical model using FOM-device (defined by Petrović et al. 1996). Meat yield of carcass sides estimated using FOM was 56,29%, and by method of 'two points' 53,16%. Of basic quality parameters of pig carcasses the strongest correlation assessed using FOM device was established between meat yield of carcass side and thickens of fat tissue - LF and RF, and using the method of two points, between meat yield of carcass side and thickness of fat tissue - X1 i X2. Established correlations were negative, strong and statistically significant (-0,85**; -0,87**and -0,97**; -0,77**). Results of the assessment of quality of pig carcasses obtained using method of two points (53,16%) and by instrumental method on right carcass sides using FOM device (56,29%) differed, which indicates need to develop new equations for evaluation/assessment of share of muscle tissue in pig carcasses.en
dc.description.abstractU radu su prikazani važniji kvalitativni parametri svinjskih trupova rase švedski landras. Ispitivana je i fenotipska povezanost pokazatelja kvaliteta svinjskih trupova sa mesnatošću polutki. Tovljenici obuhvaćeni ovim ispitivanjem (117) držani su u nekonvencionalnim uslovima, na dubokoj prostirci, a kao prostirka u tovu korišćena je slama. Na liniji klanja ocenjena je mesnatost svinjskih polutki metodom 'dve tačke (Džinić et al. 2004) i matematičkim modelom FOM-uređajem (koji su definisali Petrović et al. 1996). Mesnatost polutki procenjena FOM-uređajem iznosila je 56,29%, a metodom 'dve tačke' 53,16%. Od osnovnih pokazatelja kvaliteta svinjskih trupova u najjačoj povezanosti s mesnatošću polutki (procenjene FOM-uređajem) bila je debljina masnog tkiva LF i RF i debljina slanine X1 i X2 (ocenjena metodom 'dve tačke'). Ustanovljene korelacije su bile negativne, jake i statistički značajne (-0,85**; -0,87**i -0,97**; - 0,77**).Dobijeni rezultati vrednovanja kvaliteta svinjskih trupova metodom 'dve tačke' (53,16%) i instrumentalnom metodom na toplim desnim polutkama, FOM-uređajem (56,29%) odstupaju, što ukazuje na potrebu izrade novih jednačina za procenu udela mišićnog tkiva u trupovima svinja.sr
dc.publisherInstitute for Animal Husbandry, Belgrade
dc.relationinfo:eu-repo/grantAgreement/MESTD/MPN2006-2010/20087/RS//
dc.rightsopenAccess
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.sourceBiotechnology in Animal Husbandry
dc.subjectcarcass qualityen
dc.subjectcorrelationsen
dc.subjectlandraceen
dc.subjectkvalitet trupasr
dc.subjectkorelacijesr
dc.subjectlandrassr
dc.titleCorrelation between certain parameters of pig carcass quality in unconventional housing systemsen
dc.titleKorelativni odnosi između nekih pokazatelja kvaliteta svinjskih trupova u nekonvencionalnim uslovima držanjasr
dc.typearticle
dc.rights.licenseBY
dcterms.abstractСмиљаковић, Татјана; Радовић, Чедомир; Живковић, Бранислав; Косовац, Олга; Корелативни односи између неких показатеља квалитета свињских трупова у неконвенционалним условима држања; Корелативни односи између неких показатеља квалитета свињских трупова у неконвенционалним условима држања;
dc.citation.volume25
dc.citation.issue1-2
dc.citation.spage35
dc.citation.epage44
dc.citation.other25(1-2): 35-44
dc.citation.rankM23
dc.identifier.doi10.2298/BAH0902035K
dc.identifier.fulltexthttp://r.istocar.bg.ac.rs//bitstream/id/1947/208.pdf
dc.type.versionpublishedVersion


Документи

Thumbnail

Овај документ се појављује у следећим колекцијама

Приказ основних података о документу